Stratégiai együttműködés a HEPA-val

Szerző: | 2023. június 7. | Szervezet

Stratégiai együttműködést írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Digitális Kereskedelmi Szövetség, hogy új szintre emeljék a sokszínű és különböző érettségi szintű magyar e-kereskedők export hajlandóságát.

A magyar cégek exportsikereinek elősegítésén fáradozó HEPA és DKSZ közösen is tesznek azért, hogy tovább épüljön az a támogató környezet, amelyben a hazai vállalkozások erősödhetnek, fejlődhetnek és továbbléphetnek a nemzetközi piacokra. Az együttműködés keretében kiemelt figyelmet szentelnek a közösségépítésnek és olyan lokális lehetőségek megteremtésének, melyek segítik a hazai e-kereskedőket a növekedésben.

Az e-kereskedelmi ágazat magas növekedési potenciállal rendelkezik ugyan, de jelenleg fejletlenebb a magyar gazdaságban, mint a régió más országaiban. A szektorban rejlő növekedési lehetőségek optimális kiaknázásához az ökoszisztémában tapasztalható hiányosságokat és kihívásokat kezelni kell.

„A digitális gazdaság megfelelő ütemű fejlődésében jelentős nemzetgazdasági potenciál lenne, melyre már az IVSZ footprint kutatása is rámutatott, legutóbb pedig a McKinsey tanulmánya hívta fel rá a figyelmet. Ez utóbbi szerint, ha sikerülne az éllovas országokhoz felzárkózni, az 2030-ra kb. 8500 milliárd forint GDP-többletet hozna Magyarországnak. Ehhez az e-kereskedelem fejlesztése nagy mértékben hozzájárulhat, ezért a magyar kereskedő kkv-k digitális térbe terelése és az exportpotenciál ilyen formában történő bővítése kihagyhatatlan lehetőség számunkra.”

– jegyezte meg Tajthy Krisztina az IVSZ Főtitkára.

Köszöntőjében Bíró Pál, a Digitális Kereskedelmi Szövetség Elnöke, a Google magyarországi vezetője elmondta:

Az elkövetkező időszakban jelentős átalakulásra van szükség a digitális kereskedelemben ahhoz, hogy egyre több és erősebb Magyarországról induló szereplő váljon meghatározóvá a régióban és globálisan. Nagyon biztató látni, hogy milyen hatást érhet el közösen a DKSZ és a HEPA az elkövetkező időszakban közös eseményekkel, online tartalmakkal és a most nyáron induló mentorporgrammal, amely érett hazai cégeknek segít majd hidat építeni a nemzetközi piacok felé.“

Jenei Gábor, a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség Vezérigazgatója kiemelte:

„Jól láthatóak azok a hazai e-kereskedelmi szektort érintő, exportra hatást gyakorló akadályok, amelyek gátolják a magyar gazdasági szereplők fejlődését, különösen az értékesítés és a marketing területén. A nemzetközi versenyképességünket a digitalizációs képességeink alapjaiban határozzák meg, így szeretnénk, ha minél több magyar kkv élne a digitalizáció nyújtotta széleskörű lehetőségekkel. A digitalizáció nem választás kérdése, hanem egy olyan eszköz, amely abszolút versenyelőnyhöz juttathatja a vállalkozásokat. A HEPA és a DKSZ közötti együttműködés keretében ezt kívánjuk előmozdítani. Csatlakozunk a DKSZ mentorprogramjához, szakmai tudásunkat kölcsönösen tudjuk alkalmazni, ebben nyújtanak majd nagy segítséget a HEPA Exportakadémia képzési programjai is.”

Mindkét szervezet fontosnak tartja, hogy a magyar e-kereskedők számára alapvető legyen a nemzetközi piaci fókusz már a vállalkozás első pillanatától.

„A GKID kutatásaiban rendre látszik az a tendencia, hogy míg a hazai cégek nem bíznak magukban ha nemzetközi terjeszkedésről van szó, addig a külföldi cégek már meghatározó szereplői a magyar piacnak, komoly szeletet hasítva ki ezzel a magyar GDP-ből. A DKSZ sokat tett azért, hogy ezt az üzenetet eljuttassa a szektor szereplőihez és büszkén mondhatom, hogy kereskedői oldalon a problématudat bár megvan, a problémák kezeléséhez szükséges eszköztár még hiányzik. Az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk a DKSZ e-kereskedőknek szóló mentorprogramján, amely egy formája a kereskedők támogatásának és bízunk benne, hogy a HEPA-val való együttműködés is ennek az eszköztárnak az átadását fogja segíteni és erősíteni.”

– mondta el Madar Norbert, a GKID társalapítója és vezető tanácsadója.

Bitay Zsolt, a Growww Digital Partnere és Cégvezetője az együttműködés erejét emelte ki:

„Biztosak vagyunk benne, hogy együtt hamarabb és nagyobb eredményeket érhetünk el a magyar kereskedők külpiacokra segítésében. A Growww Digital 10 éve támogatja a CEE régió vállalkozásait terjeszkedésükben. Úgy véljük, ez az együttműködés javítani tud a szomszédos országbeli szereplők magyar piacra történő belépésének és a hazai cégek regionális terjeszkedésének arányán. Mi magunk is exportáljuk a tudásunk a régióba, ami nem gyakori a digitálismarketing-szolgáltatók között. Bízunk benne, hogy tudásunkon kívül a jó példával is elöl járva tudjuk együtt sikerre vinni ezt az együttműködést a résztvevőkkel közösen.”

A HEPA és DKSZ stratégiai együttműködése fontos mérföldkő mindkét szervezet életében, amely támogatja egy olyan környezet kialakítását, mely elősegíti a magyar sikertörténetek megszületését, amelyre büszke lehet az ország. Mészáros Ádám a DHL Express Magyarország Country Manager-e is üdvözölte a két szervezet együttműködését:

”A nemzetközi kereskedelemben hatalmas bővülési lehetőségek rejlenek a magyar KKV-k számára. Nagy öröm számomra, hogy a DKSZ alapító tagjaként a DHL Express Magyarország is hozzájárulhat a magyar e-kereskedelmi szektor megerősítéséhez és a hazai vállalkozások export sikereihez a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel közös együttműködési megállapodásnak köszönhetően.” – mondta.

Az e-kereskedelem továbbra is meghatározó ágazat lesz a globális gazdaságban, így elengedhetetlen, hogy a magyar e-kereskedők is megfelelő fejlődési pályára álljanak. A két szervezet egyetért abban, hogy fontos, hogy a külföldi terjeszkedésben ne a problémát, hanem az értéket lássák a magyar kereskedők, és a nemzetközi piacok megnyitása olyan versenyképes nemzetközi munkakörnyezetet teremtsen a magyar cégeknél, amiért a képzett munkaerő szívesen marad itthon.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kormányzati háttérintézményeként a HEPA célja, hogy magas színvonalú szolgáltatásokkal segítse a magyar cégek exportsikereit, valamint hozzájáruljon Magyarország pozitív nemzetközi megítéléséhez. Exportpromóciós tevékenységét más állami, gazdasági háttérintézményekkel együttműködésben látja el.

Elindult a DKSZ Mentorprogram

Elindult a DKSZ Mentorprogram

Három e-kereskedő céget segít a nemzetközi piacok meghódításában a DKSZ A DKSZ októberben hivatalosan is elindítja a magyar e-kereskedők külföldi terjeszkedésében segítséget nyújtó díjmentes, cégekre szabott, egyedülálló Mentorprogramját. A nyáron meghirdetett szakmai...

Táncsics András, Boxy

Táncsics András, Boxy

Bemutatjuk új tagunkat Táncsics András képviseletével a Boxy Logisztikai Zrt. csatlakozott a Digitális Kereskedelmi Szövetséghez, hogy a szövetség alapítóival közös erővel a magyar e-kereskedelem átalakulásának előmozdításán, a hazai szereplők megerősítésén és az...

GKID-Mastercard: Digitális Kereskedelmi Körkép

GKID-Mastercard: Digitális Kereskedelmi Körkép

GKID-Mastercard: turbulens időszakban a hazai e-kereskedelem Kihívásokkal teli év után, 9,9%-os éves növekedést követően 1323 milliárd forintos forgalommal zárt 2022-ben a belföldi online kiskereskedelem. A 2020-21-es kiemelkedő évek után – igazodva a nemzetközi...

Ocskay László, OANDER

Ocskay László, OANDER

Bemutatjuk új tagunkat Az OANDER Development Kft. Ocskay László képviseletével csatlakozott a Digitális Kereskedelmi Szövetséghez, hogy a szövetség alapítóival közös erővel a magyar e-kereskedelem átalakulásának előmozdításán, a hazai szereplők megerősítésén és az...

Operatív vezetőt keresünk!

Operatív vezetőt keresünk!

Motivál, hogy a magyar webáruházak hazai és nemzetközi sikeréért dolgozz? Szívesen dolgoznál együtt a világ top digitális cégeinek hazai képviselőivel és a magyar digitális ökoszisztéma meghatározó szereplőivel? Érdekel az oktatásfejlesztés? Mozgalmas és kihívást...

Bíró Pál, Google

Bíró Pál, Google

Bíró Pál a Google Magyarország Country Managere, a hazai YouTube ökoszisztéma szakértője, a Startup Hungary és a Digitális Kereskedelmi Szövetség kezdeményezője és társalapítója. A DKSZ tagjaként célja, hogy a szövetség az e-kereskedelem helyzetét, a szereplők...