Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a DKSZ?

A Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) egy olyan szakmai együttműködés, melynek fókuszában a magyarországi e-kereskedelem és e-kereskedők helyzetének javítása áll. A szövetség elsődleges célja a magyarországi e-kereskedelem kihívásainak feltárása és ennek nyomán a magyar e-kereskedelem helyzetének előmozdítása, a hazai szereplők megerősítése és az export hajlandóság fellendítése.

Miért alakult a DKSZ?

Az elmúlt időszakban a tagok külön-külön is azzal a problémával szembesültek, hogy erős a kis és közepes e-kereskedelmi szereplők regionális lemaradása és felgyorsult a nem hazai tulajdonban lévő e- kereskedelmi vállalatok térnyerése. A sokszínű és különböző érettségi szintű e-kereskedők különböző erőforrásokkal rendelkeznek és különböző kihívásokkal szembesülnek, melyek legfőbb okai a képzett munkaerő és hosszú távú stratégia hiánya, a céges logisztika fejletlensége vagy rugalmatlansága, külpiaci terjeszkedésnél a helyismeret, piacismeret hiánya és abból fakadó jogi és adminisztrációs problémák és lokalizációs nehézségek.

Látszik, hogy a magyar vásárlók és az e-kereskedőket támogató rendszerek – online szolgáltatások, fizetési szolgáltatók, logisztikai cégek stb. – készen állnak arra, hogy a magyar e-kereskedelem növekedésnek induljon, ugyanakkor a lokálisan erős magyar e-kereskedelem esetében kevés olyan példa van, hogy egy helyi e-kereskedő külföldön sikeres legyen. A DKSZ ezen a helyzeten szeretne változtatni, javítani a hazai e-kereskedők támogatásával.

Kik a DKSZ alapítói?

A szövetség alapítói olyan magyar vagy Magyarországon működő nemzetközi cégek és szakmai szervezetek, akik a hazai e-kereskedelmi ökoszisztéma kulcsszereplőiként elkötelezettek a magyar e-kereskedelem helyzetének javítása iránt, hisznek a magyar cégek növekedésében és aktív támogatói, elősegítői kívánnak lenni ennek a fejlődési folyamatnak. További információ az Alapítók fülön.

Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot a szövetséggel?

A szövetséggel az info@dksz.hu e-mail címen lehet felvenni a kapcsolatot.

Mivel foglalkozik a DKSZ?

A tagok közösen dolgoznak azon, hogy a jelenleg lemaradó hazai e-kereskedelem növekedésnek induljon és olyan komoly e-kereskedők nőjenek fel Magyarországon, akiknek sikerei nemzetközi szinten is látható lehet a következő években. Céljainkról bővebben a Főoldalon írtunk.

A szövetség igyekszik felhívni a figyelmet a jelenleg legfontosabb kihívásokra és ezekre megfelelő megoldásokat találni.

Mik a DKSZ céljai?

Legfontosabb céljaink:

  • a magyar e-kereskedelem kihívásainak megértése célzott kutatásokkal;

  • a fejlesztési lehetőségek és  lehetséges ösztönzők meghatározása, melyek hozzájárulnak a hazai e-kereskedők megerősítéséhez és sikeréhez;
  • az export hajlandóság fellendítése;
  • a hazai e-kereskedők nemzetközi sikereinek elősegítése és megmutatása;
  • a hazai e-kereskedők és szereplők edukálása és informálása;
  • kapcsolódás az ökoszisztéma szereplőivel;
  • a jelenlegi akadályok megszűntetése és a támogató környezet továbbfejlesztése.